Mam pytanko.
Auto (benz. 1.6) w ciągu roku zrobiło 7tyś. Czy obowiązkowo po tym czasie zmienić olej, czy moge poczekać bez szkody dla silnika do przyszłego roku i 15tyś?
Olej Castrol 0W-40 VW 502 00/503 01/505 00.
Co kierowca/mechanior to inna teoria. Czesc ludzi twierdzi ze w oleju po roku pojawia sie woda i traci on swoje wlasciwosci. Inni twierdza ze wymiana oleju to zbedny wydatek bo sam olej wlasciwosci przy takich przebiegach nie traci ( nawet potrafi zyskac :lol: ). Spotkalem sie z ludzmi ktorzy olej wymieniaja co 3 lata i wszystko jest ok. Chyba nikt na tym forum nie da Ci 100 % dobrej odpowiedzi chyba ze ktos z OCP-owiczow pracuje w labie i moze zrobic testy ... :twisted: Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
Sebastian_M26,
nie pamiętam jak jest w Skodzie ale w poprzednim aucie Fiat Siena było wyraźnie napisane że wymiana po 20 tyś. lub po 18 mieś.
Myślę że i tu jest podobnie.
Sprawdzałem w innych markach i
w większości okres 1,5 roku jest nieprzekraczalny ( dot. oczywiście benzyny).
pozdr4all
Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
Zaraz dostaniesz zj...ke od Motulowcow :szeroki_usmiech
Zapomnialem o tych co motula leja, oczywiscie to jest oliwa nad oliwami :lol: Co do instrukcji to chyba tylko producent ( samochodu i oleju ) zyskuje na czestych wymianach oliwy konsument nie bardzo. Wymieniaj oliwe i smiej sie z tych ktorzy w O2 dolewaja liter na jeden dłuższy wyjazd .... :diabelski_usmiech
Osobiscie wymienil bym oliwe ( nawet na najtansza ) bo to i tak ten sam olej tylko inne naklejki
Zaraz dostaniesz zj...ke od Motulowcow :szeroki_usmiech
Zapomnialem o tych co motula leja, oczywiscie to jest oliwa nad oliwami :lol: Co do instrukcji to chyba tylko producent ( samochodu i oleju ) zyskuje na czestych wymianach oliwy konsument nie bardzo. Wymieniaj oliwe i smiej sie z tych ktorzy w O2 dolewaja liter na jeden dłuższy wyjazd .... :diabelski_usmiech
hmm, możesz trochę rozjaśnić swoje wypowiedzi, bo nie wiem czy o coś konkretnego ci chodzi, czy tak tylko sobie piszesz dla samego pisania, ja akurat nie dolewam a do motula mam stosunek obojętny, po prostu nie łapię...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz